Vandaag werd een heel interessant colloquium georganiseerd waarbij door verschillende actoren in de schuldbemiddeling presentaties werden gegeven. Het standpunt van zowel rechters in de arbeidsrechtbank, schuldbemiddelaars , schuldeisers, gerechtsdeurwaarder, incassosector, vrederechter, advocaat en een vertegenwoordiger van observatorium van de Schuld werden uit de doeken gedaan .
Gedurende de presentaties zagen we de duidelijke tegengestelde meningen en belangen van de verschillende partijen doch was men het wel unaniem eens dat schuldbemiddeling en minnelijke bemiddeling een heel belangrijk rol dient te spelen bij het beheren van de schulden.
Belangrijke boodschap van de aanwezige vertegenwoordigers van de rechterlijke macht was dat het voor hen onbegrijpelijk is dat er aan gerechtsdeurwaarders de mogelijkheid wordt gegeven om aan schuldbemiddeling te doen gezien de tegenstrijdige belangen maar vooral dat het voor hen niet kan dat een gerechtsdeurwaarder wordt ingeschakeld in de minnelijke fase met de mogelijkheid dat die zelf snel kan beslissen om over te stappen naar gerechtelijke invordering waar zijn verdienmodel zit.
Minnelijke invordering is en blijft het werk van de incassosector die er alle belang bij heeft om op een sociaal verantwoorde manier de dossiers te gaan innen zonder de schuldenaar onnodig verder in schulden te duwen met een gerechtelijke procedure .
Merkwaardig was ook de dat de vrederechter duidelijk meegaf dat de overheid grotendeels zelf de schuldige is van de stijging van de schuldindustrie door de minnelijke invordering veel te weinig kansen te geven en veel te snel naar juridische invordering over te gaan.
Wij danken GILS voor dit colloquium die heel verhelderend was voor de vele aanwezigen.

Ce site utilise des cookies à des fins statistiques anonymes. En continuant la navigation, vous acceptez les cookies. Plus d'informations

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close